Utilitzem cookies pròpies i/o de tercers per fer l'anàlisi de la navegació dels usuaris de la nostra web. Més informació.
L’ICAT commemora el Dia de la Justícia Gratuïta i demana “retribucions més dignes”
12/07/2022La degana, Estela Martín, xifra en un 25% la pèrdua de poder adquisitiu des advocats que presten el servei del torn d’ofici i assistència al detingut des de la rebaixa de l’any 2009
Tarragona, 12 de juliol de 2022. L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, l’ICAT, ha celebrat aquest matí el Dia de la Justícia Gratuïta amb un estand a la Rambla Lluís Companys des del que s’ha informat a ciutadania de la importància d’aquest servei que presten les advocades i advocats i que és clau per garantir el dret a defensa a tota la societat, especialment entre els ciutadans amb situacions més desfavorides. En aquest mateix estand, s’ha lliurat un diploma a l’advocat tarragoní Ferran Casas, el que més anys porta exercint aquest servei a la demarcació de l’ICAT.
La degana de l’ICAT, Estela Martín, i una representació del col·lectiu de l’advocacia, entre la que hi havia diversos membres de la Junta de l’ICAT i del Grup de l’Advocacia Jove de Tarragona, han llegit un manifest en el que es posa en valor la importància d’aquesta contribució a la societat i es reclamen retribucions més dignes per als advocats que presten aquest servei.
En aquest sentit, la degana de l’ICAT, Estela Martín, ha reivindicat que “han augmentat les prestacions que fem, però no la dotació econòmica per als advocats ni el número d’advocats que el presten”. Martín ha posat com a exemple que “a alguns jutjats no tenim espais adequats, on per exemple en casos de violència masclista les víctimes i els victimaris han de compartir dependències”. La degana ha demanat a l’Administració “més recursos, no n’hi ha prou amb que des del Govern es digui que s’ha d’atendre les víctimes, s’han d’incrementar les dotacions econòmiques, necessitem més compromís per part de l’Administració”. Martín ha recordat que “al 2009 es van rebaixar les retribucions, hem aconseguit petites recuperacions però encara estem per sota del que teníem llavors, i si li sumes l’IPC la pèrdua de poder adquisitiu és del 25%”.
Per la seva banda, Maria Granja, copresidenta de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAT, ha reconegut que les advocades i advocats que presten el servei se senten “menystinguts” i ha recordat que “és un tema vocacional, ho fem perquè sabem que una part de la societat ens necessita, i això va ser més evident durant els mesos del confinament, en que vam seguir treballant”.
Nivells prepandèmia
El 2021, el volum d’expedients de justícia gratuïta a Catalunya va recuperar els nivells d’abans de la pandèmia, fins i tot superant les xifres de 2019 amb un 0,4% (320.384 el 2021, 319.127 el 2019), després de la davallada de l’any 2020, en que les xifres van baixar de manera considerable per efecte del confinament. A la demarcació de l’ICAT la recuperació del volum de serveis de justícia gratuïta durant el 2021 el demostren les 6.499 designes de lletrat de torn d’ofici (+24% respecte 2020) i les 9.735 assistències als detinguts (+29% respecte 2020).
Per àmbits judicials, el penal representa un 42% dels expedients de justícia gratuïta, l’assistència als detinguts un 29% i el dret civil i família un 11,5%. Dels 869 lletrats en exercici que tenim a l’ICAT, 397 presenten en servei del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, un 45,6%.
Per a més informació:
Departament de Comunicació de l’ICAT
Telèfon: 977 21 23 60 / 664 397 348
comunicacio@icatarragona.com